Bewust leren leven

Bewust leren leven – hoe ik daarmee begon

Bewust leven en rekening houden met mens, milieu en de natuur is niet iets wat mensen van mijn leeftijd (31) standaard leerden op school. Tevens moet ik zeggen dat dit niet echt verweven zat in mijn opvoeding. Toch is de behoefte om wat bewuster te leven de beste leerschool in mijn leven geweest tot nu toe. Waarom dat zo is zal ik je vertellen in deze blog.

 

Gevoeligheid en gezondheid
Ik ben mijn hele leven al gevoelig geweest voor additieven in voeding, geluid, licht en toxische stoffen in bijvoorbeeld kleding, wasmiddelen en medicijnen. Als kind had ik last van zonneallergie, was ik vaak ziek zonder reden en had ik moeite met veranderingen. Rond mijn achttiende wist mijn huisarts niet meer waar hij het zoeken moest en kwam ik er via alternatief therapeuten achter waar het allemaal door kwam; ik ben hoogsensitief. Dit betekent dat ik gevoeliger ben voor prikkels van buitenaf en daardoor dingen veel intenser beleef en mijn lichaam eerder een signaal krijgt als iets niet goed voor me is. Hier is geen pilletje van de dokter voor, je moet dus leren leven met je gevoeligheid. Rond mijn achttiende vond ik dat nogal een behoorlijke opgave.

 

Leren vertrouwen op je intuïtie
Nadat ik enigszins heb leren accepteren dat ik dus hoogsensitief ben en daar rekening mee moet houden begon de ontdekkingsreis. Daar kwamen vragen bij als:

 • Waar ben ik gevoelig voor?
 • Wat kan ik wel en niet eten?
 • Welke prikkels zorgen voor stress of vermoeidheid? En vooral:
 • Hoe kan ik mijn gevoelige eigenschappen omzetten in kracht?

Hoogsensitief zijn kan je namelijk ook inzetten als kwaliteit. Het kan je juist beschermen wanneer je goed leert luisteren naar je intuïtie. Ik kwam er steeds meer achter dat bewuster leven en consumeren veel op kan leveren. Ik voelde me gezonder, lichter, maar werd daarnaast ook steeds nieuwsgieriger. Ik ging overal vraagtekens bij zetten:

 • Hoe eerlijk worden dingen geproduceerd?
 • Hoe eerlijk en bewust gaan grote bedrijven om met hun personeel en inkopen?
 • Is ‘light’ eigenlijk wel gezond?
 • Hoe zit de farmaceutische industrie in elkaar?
 • Waarom komen er zoveel welvaartsziekten voor in het Westen?

Ik wilde ineens alles weten en ben enorm veel gaan lezen en ‘onderzoeken’. Ik had het gevoel dat ik alle jaren op de HAVO en het HBO niet nuttige stof heb geleerd en dat ik nog veel te leren heb. Mijn zoektocht bewuster leven leerde mij meer te vertrouwen op mijn intuïtie en eigenlijk ook dichter bij mezelf te komen. Ik voel me een stuk gezonder en gelukkig wanneer ik puurder eet; dus zonder zakjes, pakjes en toegevoegde E-nummers. Meer groente, fruit, minder koemelkproducten en zware maaltijden. Bovendien is meer plantaardig eten veel beter voor het milieu. Daarnaast ben ik nooit heel gelukkig geworden van ‘shoppen’, ik koop liever veel spullen tweedehands of spullen die onder eerlijke omstandigheden gemaakt zijn. Al dit soort zaken dragen er aan bij dat ik steeds bewuster ben gaan leven.

 

Het vinden van je passie en doel in dit leven
Naast bewust eten en winkelen merkte ik bovendien dat mijn zoektocht effect had op mijn werk en carrière. Nou heb ik werk nooit echt het allerbelangrijkste gevonden, dus van echt carrière maken kan ik niet echt spreken. Ik heb nooit goed geweten wat ik wilde. Na mijn studie werkte ik een paar jaar op een uitzendbureau, maar werd daar eigenlijk niet gelukkig van. Werken voor commerciële bedrijven waarbij je op targets wordt beoordeeld ben ik inmiddels echt allergisch voor en de hele dag achter een computer zitten is in mijn optiek super ongezond en word ik onrustig van. Hoe meer ik op mijn intuïtie durfde te vertrouwen, hoe gevoeliger ik werd en hoe belangrijker en noodzakelijker het voor mij werd om bewuster te leven en keuzes te maken die dichter bij dé natuur en mijn eigen natuur staan. Zo werd ik gedwongen om echt diep te graven en opzoek te gaan naar wat de essentie is van mijn leven: wat is mijn passie, talent en mijn doel in dit leven? Best heftig, maar tevens super leerzaam en wanneer je dat dan eindelijk een beetje vindt, ook heel motiverend.

 

Leven in het hier en nu en geluk
De zoektocht naar een bewuster leven heeft me opgeleverd dat ik automatisch meer rekening houd met het milieu en de mensen en dieren om ons heen. Daarnaast heb ik hierdoor geleerd om meer te genieten van de kleine dingen en te leven in het hier en nu. Eerlijk toegegeven, dat ging niet helemaal vanzelf, hier heb ik wel een paar mindfulness cursussen voor gedaan en heb ik mezelf tien dagen naar een stilteretraite gestuurd. Deze dingen zijn allemaal op mijn pad gekomen door deze ontdekkingsreis, maar zorgen er absoluut voor dat ik me gelukkiger kan voelen en als ik dat niet ben, kan accepteren dat het af en toe best oké is om me kl*te te voelen. Een beetje liefde en compassie hebben voor jezelf en je omgeving is dus zo gek nog niet en ik geloof erin dat vanuit je hart bewust leven er voor zorgt dat je meer positiviteit en geluk aantrekt.

 

Waarom duurzaam, eko en bio al lang niet meer saai zijn
In 2006 werd er in de Metro al een artikel geplaatst dat ‘Duurzaam weer hip is’.
Dat geeft wel aan dat de hele duurzaamheidsbeweging alweer heel wat jaar bezig is om meer voeten in de aarde te krijgen. Anno 2017 kunnen we dus wel zeggen dat een beetje bewust leven helemaal niet meer saai is, maar misschien zelfs wel een nieuwe lifestyle aan het worden is. Een avontuur waardoor je veel uitdagingen in jezelf tegenkomt, je enorm creatief wordt op gebied van koken, huishouden, winkelen, consumeren en ondernemen. Kijk eens naar allerlei duurzame en bewuste initiatieven die uit de grond rijzen en ook nog eens super hip zijn; Urban Gardening, festivals die aan ‘vergroenen’ zijn, cafés die zich richten op veganistisch eten, deelplatforms zoals Airbnb en SnappCar en zelfs supermarkten en grote concerns voelen nu dat ze niet meer achter kunnen blijven en maken reclame met ‘bio’, ‘duurzaam’ en ‘consious’ en ‘maatschappelijk ondernemen’. Of we klakkeloos moeten aannemen dat deze grote concerns echt zo duurzaam ondernemen als we zouden willen is weer een ander verhaal (kom ik vast nog eens op terug in een ander blog).

 

Waarom een beetje bewuster leven noodzakelijk is
Door de ‘noodzaak’ om als hoogsensitief persoon bewuster te gaan leven;

 • ben ik gezonder gaan eten
 • ben ik meer rekening met het milieu gaan houden
 • heb ik veel geleerd over mezelf
 • ben ik me enorm gaan verdiepen in onderwerpen als duurzaamheid, voeding, eerlijke bedrijfsvoering, mindfulness, meditatie etc..
 • ben ik veel creatiever geworden
 • ben ik veel mensen tegengekomen die een zelfde soort mind-set hebben, wat fijn is.

Ben je niet hoogsensitief dan is het misschien iets minder noodzakelijk dat je bewuster gaat leven, maar nog steeds enorm nuttig. Ook jij kan de voordelen hiervan ervaren. Door zelf ‘wakker’ te worden en wat meer bewustzijn te krijgen voor de mensen en de natuur om je heen, is behalve dus niet saai, ook gewoon hartstikke nodig om deze planeet een beetje leefbaar te houden met zijn allen. Want wie wil er nou niet leven op een planeet met een beetje schone natuur, niet vergiftigd worden door stoffen in voeding en andere producten die ongezond voor ons zijn en omringd worden door mensen die eerlijk en oprecht zijn?

 

<3 Anouk