Hoe maak je ECHT het verschil?

Duurzaam leven en rekening houden met het milieu. Je doet het voor je eigen gezondheid, maar ook om een zo klein mogelijke voetafdruk op de aarde achter te laten. Het kost wat tijd en soms ook geld, maar het levert ook heel veel op. Toch?

 

Groene consument versus de reguliere consument
Ik zie mijzelf graag als een groene consument. Ik maak bewuste keuzes wanneer ik mijn boodschappen doe. Ik koop liever biologische groenten, als mijn portemonnee het toe laat, dan niet-biologische groenten. Ik koop het liefst alleen vlees of vis met een duurzaamheidskeurmerk en shop mijn kleding tweedehands of met een eerlijk keurmerk. Op deze manier ben ik lekker bezig. Ik hou een goed gevoel aan mezelf over, want ik hou rekening met mijn ecologische voetafdruk, toch?

 

Alden Wicker is een gerespecteerde sustainable lifestyle blogger en heeft zich verdiept in hoeveel effect al onze kleine bewuste keuzes nou hebben. Wat blijkt: het maakt allemaal niet zo heel veel uit. De biologische groenten kopen, kleding tweedehands kopen, proberen het bewustzijn in je netwerk te vergroten door een blog over duurzaamheid te schrijven zijn allemaal veel te kleine acties om snel genoeg de wereld te veranderen. Het geeft ons alleen maar een beter gevoel over ons zelf en het kost ook nog eens vaak veel geld om duurzamer te leven, volgens Alden Wicker. Volgens haar is echt duurzaam leven tot nu toe alleen nog maar mogelijk voor mensen met een goed een leuk bedrag op de bankrekening. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat er praktisch geen verschil zit in de ecologische voetafdruk van de groene consument versus die van de reguliere consument. Erg teleurstellend dus.

 

Denk groter en heb lef
De reden waarom al onze kleine acties niet zo heel veel uitmaken is omdat we beïnvloed worden door bedrijven om ons consumptiegedrag aan te passen. Maar ons consumptiegedrag zijn maar individuele acties en deze zorgen niet snel genoeg voor verandering. Nu wil het dus niet zeggen dat deze bewuste individuele keuzes helemaal geen zin hebben, maar structurele verandering kan pas plaats vinden als er wat verandert op hoger niveau. De overheden en politiek moeten aangepakt en hervormd worden. Klinkt allemaal heftig, maar als jij het ziet zitten, kan jij hier ook wat aan doen! Hoe dan? Door wat meer lef te hebben en in plaats van individuele kleine keuzes maken, acties uitvoeren die meer effect hebben. Als je echt verschil wilt maken en een beetje lef hebt, kan het enorm interessant en leuk zijn om je hier mee bezig te houden. Geen flauw idee waar je moet beginnen? Een aantal voorbeelden waarmee je echt het verschil kunt maken zijn:

 

Ga de politiek in

Ben jij altijd iemand geweest met een eigen mening, hartstikke eigenwijs en heb jij altijd je feiten bij de hand omdat jij de wereld wilt verbeteren en anderen wilt overtuigen dit ook te doen? Maar heb je de politiek nooit interessant gevonden of dacht je dat het gewoon niks voor je was? Heroverweeg dit eens. Als je echt zo eigenwijs bent en de wereld wilt veranderen is de politiek juist een manier om dit te doen. Misschien ben je er wel hartstikke goed in. Begin klein: zoek een lokale kleine partij die zich inzet voor de jouw idealen of doelen in jouw eigen stad.

 

Vrijwilligerswerk

Sluit je aan bij een vrijwilligersorganisatie die door middel van evenementen een groter publiek bereikt. Dit soort organisaties worden vaak opgemerkt door de pers en kunnen invloed hebben op beslissingen en beleid binnen een gemeente. Bovendien leer je enorm veel skills die handig kunnen zijn in je verdere (werk)leven.

 

Confronteer bedrijven met hun producten

Ben jij zo’n type wat altijd etiketten en ingrediënten leest? Leg de producten dan niet terug in het schrap als jij de ingrediëntenlijst niet vertrouwt, maar neem het product mee naar huis, bel de producent of leverancier en confronteer ze met vervelende vragen. Wanneer het verhaal van geen kant klopt, heb je een goed verhaal en kan je eventueel de (lokale) pers erbij betrekken en kan het nog wel eens een curieuze zaak worden. Interessant toch?

 

Inspireer de nieuwe generatie

Geef les en zorg voor meer bewustzijn bij de nieuwe generatie. Uiteindelijk zullen zij medewerkers of zelf directeuren worden van toekomstige grote bedrijven of uitgroeien tot eigenwijze politici, maar dan wel met betere normen en waarden. Je hoeft hiervoor helemaal geen docent meer voor te worden tegenwoordig. Bekijk eens de mogelijkheden om gastcolleges of workshops te geven op scholen. Er zijn genoeg mogelijkheden via diverse vrijwilligersorganisaties, stichtingen of benader scholen met je eigen bedrijf.

  • Ik geef zelf voor Shop ’n Style workshops op MBO scholen over welke weg onze kleding afreist en hoe je duurzaam kleding kan kopen en maken. Ik verbaas me er elke keer weer over hoe weinig jongeren hier over weten, dus er is nog best wat werk aan de winkel.

 

Ga in de OR binnen het bedrijf waar je werkt

Ben jij geen beleidsmaker of beslisser binnen jouw organisatie, maar wil je toch medezeggenschap hebben over in te kopen producten binnen jouw bedrijf? Sluit je dan aan bij de Ondernemingsraad (OR). Zo kun jij als starter toch er bijvoorbeeld voor zorgen dat er in jouw kantine alleen nog maar lekkere fairtrade of biologische lunches worden geserveerd of dat andere dingen duurzamer worden ingekocht. Het is toch heel fijn om een beetje invloed te hebben op het inkoop- en marketingbeleid?

 

Wij bij Beeton zijn dol op goede ideeën over hoe je ECHT het verschil kunt maken. Heb jij een idee of een eigen bedrijf waarmee je op hoger of politiek niveau een kleinere voetafdruk op onze wereld achter laat? Laat het ons weten en wij komen graag met je in contact!