No Shopping Challenge

De start naar een groenere lifestyle

Stoppen met shoppen, HELP! Geen nieuwe kleren, schoenen en accessoires en het doen met de kleren die ik heb. Voor een shopaholic als ik een hele uitdaging, maar toch ga ik die uitdaging aan!

 

Vietnam; het startpunt van een nieuw avontuur

Eigenlijk is het allemaal begonnen op 20 maart 2017, de dag waarop ik vertrok naar Vietnam. Dit is namelijk de dag waarop ik te horen kreeg dat mijn werkgever, de Schoenenfabriek, failliet was. Uiteraard kreeg ik dit te horen terwijl ik al met een been in het vliegtuig stond. Nu hoor ik je denken, wat heeft dit te maken met het stoppen met shoppen? Eigenlijk helemaal niets, maar toch ook weer alles. Twee maanden later zat ik opeens werkloos thuis, voor velen een grote teleurstelling maar voor mij juist een kans. Het moment voor nieuwe avonturen en tijd om stil te staan bij de dingen die ik echt belangrijk vind. Eén van die avonturen is de ontdekkingstocht naar een groenere levensstijl en een stukje bewuster leven. Maar hoe en waar begin je dan mee?

 

Tijd om stil te staan

Om me te verdiepen in een groenere levensstijl ben ik een aantal documentaires gaan kijken. Eén hiervan is de “True Cost”. Deze is te zien op Netflix (echt een aanrader). De documentaire geeft een heel duidelijk beeld over de invloed van mode op mens en milieu. Wat is de invloed van massaconsumptie en wie betaald hier de ware prijs voor? Na het zien van deze documentaire ging er bij mij letterlijk een knop om. Tijd om stil te staan bij mijn eigen shopgedrag. Ik bezit de bijzondere gave om van iedere gelegenheid een shopmoment te maken. Feestje? Op zoek naar een nieuwe jurk. Wachten op een bus? Snel een paar panty’s scoren. Koffiedate? Voor die tijd snel een kijkje nemen in mijn favoriete vintage winkel. Boodschappen doen bij de supermarkt? Dan is het mogelijk dat ik thuis kom met een nieuwe rok. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alleen al de afgelopen maand heb ik zes paar schoenen aangeschaft!

 

Shopverslaafd 

Ik beken; ik ben shopverslaafd! Bij het idee om niet meer te kunnen winkelen, geen nieuwe kleren aan te schaffen krijg ik het al spaans benauwd. De drang om te moeten kopen, continu in de verleiding om wat nieuws aan te schaffen. Niet kopen vanuit behoefte, maar kopen om het kopen. Een korte kick zodra ik wat nieuws aanschaf, maar even snel beland dit weer in de kast, soms inclusief prijskaartje. Voor mij is de “No Shopping Challenge” een hele grote uitdaging, waar ik licht huiverig tegenover sta. Maar met positiviteit en enthousiasme kom je een heel eind en dus grijp ik deze challenge met beide handen aan! Benieuwd of ik dit ga volhouden? Volg dan mijn blogs die ik hierover ga schrijven. Hierin neem ik je mee op mijn avontuur en wie weet inspireer ik jou ook wel om ede “No Shopping Challenge” aan te gaan!