Op zoek naar minder…

Follow my blog with Bloglovin‘Waarom wil je zo graag met minder leven? Het gaat toch financieel goed met je? Waarom zou je dan toch gaan bezuinigen?’

 

Regelmatig krijg ik deze vraag van andere ondernemers wanneer ze opmerken dat ik druk bezig ben met minimaliseren. Het heeft een gevoel van ‘armoe’. Alsof je echt niks hebt en daarom besluit om te gaan besparen op kosten.Voor mij voelt het echter als rijkdom. Ik voel mij rijk ómdat ik kan minimaliseren. Ik heb de keuze om met minder te leven. Ik weet hoe het is om heel weinig te hebben, maar ook hoe het is om een goede boterham te verdienen en niks over te houden.

 

Ik voel me rijk omdat ik weinig nodig heb.
In 2013 raakte ik alles kwijt wat ik kwijt kon raken. Een goede baan als manager in de zorg, het fijne contact met mijn cliënten en collega’s, het bijbehorende salaris, mijn fysieke gezondheid en het gevoel dat ik echt iets belangrijks deed voor het welzijn van een ander. Abrupt nam een burn- out mijn leven compleet over en hield mij meer dan 2 jaar in de greep. Het was de zwaarste periode van mijn leven, die ik echter nooit had willen missen. Want op het moment dat echt de grond onder je voeten wegvaagt en je niet meer weet waar je het moet zoeken, op dat moment ben je maar op één persoon aangewezen en dat ben jij zelf. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je weer beter wordt. In deze periode ontdekte ik dat ik een enorm talent had voor piekeren. Het begon in de ochtenden als ik voor mijn spiegel stond. Wat moest ik in vredesnaam aandoen? Hoe meer ik opzag tegen de personen die ik zou komen te zien, des te meer ik twijfelde over mijn kledingkeus. Nieuwe kleren kopen gaven mijn een instant gevoel van zelfvertrouwen. Ik zag er immers goed uit. Dat dit gevoel van korte duur was, kreeg ik snel door. Jarenlang werkte ik namelijk non- stop door en was ik in mijn ‘vrije’ uurtjes ook van alles aan het doen. Ik kocht wat ik leuk vond en maakt vrijwel al mijn geld op. Want ja, je leeft immers maar één keer en als ik vrij was dan wou ik niet beknibbelen op het uitgeven van geld aan dingen waar ik blij van werd. Toen ik eenmaal van 70% van mijn oude salaris moest leven, bleek ik ineens juist meer geld over te houden dan daarvoor.

 

Nu besef ik dat ik – en ik weet naast mij vele anderen – vast zitten in een vicieuze cirkel van consumeren.
Consumeren geeft rust, je ziet er immers goed verzorg uit en zorgt voor zelfvertrouwen. Dit terwijl je van jezelf al leuk genoeg bent en je ongetwijfeld ook genoeg leuke kleding hebt om aan te doen. Je zag er gister toch ook leuk uit? En wat dacht je van je outfit van het feestje van vorig jaar? Dat was toch ook prima?

 

Waarom zou je jouw zelfvertrouwen af laten hangen van een stukje stof en je tijd verspillen aan winkelen?
In 2013 besloot ik na dit inzicht het roer om te gooien. Ik stopte met alle abonnementen en kocht alleen nog wat ik nodig had. Ik begon te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Tegelijkertijd startte ik met project pan. Hierbij ga je eerst alle cosmetica en verzorgingsproducten opmaken voordat je een nieuw product aanbreekt. Echt trek de lades en kasten open. Ik weet zeker dat je al genoeg in huis hebt! Nu, vier jaar later, kan ik vertellen dat er al veel is veranderd. Ik ben bewust kleiner gaan wonen, draag alleen nog maar duurzame mode en voel me zo vrij omdat ik niet meer zoveel hoef te werken om van te leven. Ik ben oprecht nog nooit zo gelukkig geweest! Wat voel ik mij vrij zeg, heerlijk! Mijn zoektocht naar minder blijft doorgaan. Minder afleiding, minder werken en meer rust zodat ik in balans mijn dromen kan najagen. Want stiekem daar heel diep van binnen, blijf ik een workaholic die streeft naar perfectie.

 

Benieuwd naar mijn tips op het gebied van minimaliseren? Op deze pagina geef ik tips zodat je direct kan starten.
Ik wens je veel succes met jouw zoektocht. Mocht je nog vragen hebben, mail gerust!