Welcome To The Future – festival met EKO-certificaat

Zowel Beeton Bandit, Rebecca, als ikzelf waren vorige week zaterdag op het festival Welcome to the Future op het recreatieterrein Het Twiske in Oostzaan vlakbij Amsterdam. Het festival heeft als eerste festival een tijdelijk EKO-certificaat ontvangen van Stichting EKO.

 

Oog voor de toekomst
Het festival georganiseerd door ID&T wat inmiddels zijn 11e editie heeft beleefd, heeft altijd al rekening gehouden met duurzaamheid en de toekomst. Toch is het heel bijzonder dat het festival een EKO-certificaat GOUD 100% heeft gekregen. Nog niet eerder werden er tijdelijke EKO-certificaten uitgedeeld. Deze werden tot op heden alleen verstrekt aan afzonderlijke producten, restaurants en winkels. Het festival heeft naast aandacht voor watergebruik, energie en het milieu ervoor gekozen om alleen maar met 100% biologische cateraars te werken. Eigenlijk is het festival naast een house en techno festival één groot pop-up restaurant, maar dan met meer dan dertig koks.

 

Groen festival met een positieve sfeer in een mooie omgeving
Het festival was ruim opgezet op een prachtige groene locatie en had leuke plekjes waar je van alles kon ontdekken. De biologische foodtrucks hadden allemaal écht goed eten en hierdoor had je het gevoel dat je je bij de food area op een foodtruck festival waande. Niks geen slecht festival voedsel, maar ondernemers en koks die écht staan voor hun producten en daar veel liefde en aandacht in hebben gestoken. Goed en voedzaam eten op een festival is toch wel echt belangrijk, want je legt op zo’n dag toch best wat kilometers af. Volgens de app van een vriendin hebben we over de hele dag 28 kilometer afgelegd (!!). Wat echt super fijn was, was dat ondanks dat het festival uitverkocht was, je voldoende ruimte had om lekker rond te dwalen. In de middag zag je veel mensen heerlijk chillen in het zonnetje op de heuvel naast de techno-tent en dit zag er echt bijzonder woodstock-achtig uit.

 

Acties om het evenement zo duurzaam mogelijk te maken
Naast het eten merkte je aan allerlei kleine dingen dat er rekening werd gehouden met het milieu:
• De plastic bekers zijn gemaakt van recyclebaar plastic;
• De decoratie wordt alleen maar gemaakt van natuurlijke materialen;
• Ze hanteren een leave-no-trace beleid;
• Afval kon je achterlaten in gescheiden containers.
• Ze werken samen met de vrijwilligersorganisatie 10.000 HOURS om er voor te zorgen dat het terrein zo schoon mogelijk achter gelaten wordt;
• In plaats van steeds weer een nieuw flesje water te kopen, had je de mogelijkheid om eenmalig een handige flexibele waterfles te kopen die je daarna de hele dag gratis mocht laten vullen met kraanwater; scheelt een hele hoop petflesjes aan afval.

 

Hoogtepunten van de dag
Van de volgende dingen heb ik echt genoten en maakten dit festival het fijnste festival wat ik sinds jaren heb meegemaakt:

 

De locatie
Het Twiske is echt een natuurgebied met zowel bos, heuvels, open vlaktes en een dijkje met uitzicht over het water.

 

De Forest stage
Een verstopt klein podium tussen de bomen en planten met een gigantische Funktion One soundsystem. Het voelde aan als een mystieke intieme plek waar je helemaal in de muziek werd gezogen samen met de andere bezoekers van de Forest stage die net zo blij waren dat ze deze plek ontdekt hadden. Een bijzondere dynamiek.

 

‘Het dijkje’
het dijkje zat ook een beetje verstopt, maar je kon hier heerlijk even bijkomen van een heftig uurtje dansen en ronddwalen met een prachtig uitzicht over het water. Dit voelde ook heel magisch. Naast wat kraampjes en foodtrucks kon je hier jezelf ook laten masseren.

 

Gigantische schommelstoel
Behalve zelf schommelen op de gigantische houten schommelstoel voor tien personen was het ook heerlijk om er naar te kijken, alleen maar blije gezichten. Volwassenen zouden gewoon vaker even moeten schommelen. Eigenlijk wordt iedereen, zowel kinderen als volwassenen daar altijd heel vrolijk van.

 

Helemaal opgaan in de muziek
De heerlijkste ik-ben-helemaal-in-de-flow dansjes heb ik gemaakt in de Techno en de Basement stage. Daar werd toch wat harder en experimenteler gedraaid en werd je echt verrast door de muziek.

 

De goede sfeer en blije mensen
Ondanks dat er toch ook best harde techno gedraaid werd, merkte ik dat de sfeer super goed was en heb ik veel lieve en fijne mensen ontmoet. De omgeving en aankleding hebben er denk ik mede voor gezorgd dat het een festival is die veel positiviteit en gemoedelijkheid uitstraalt.

 

Wat kan er nog duurzamer of verbeterd worden?
Welcome to the Future was een prachtig opgezet festival. Dat ID&T daarnaast ook nog rekening houdt met de toekomst en op veel terreinen nadenkt over duurzaamheid is daarbij helemaal geweldig. Toch waren er een paar puntjes waarvan wij vinden dat ze nog beter geregeld kunnen worden:

 

Aan- en afvoerroutes
De aan- en afvoerroutes naar het festivalterrein zijn beperkt. Je kan er maar via één weg komen en mensen hebben op de heenreis anderhalf uur in de file gestaan vlakbij het terrein om daadwerkelijk het terrein te bereiken. Op de terugreis was er ergens op de afvoerroute een ongeluk gebeurd, waardoor we met onze touringbus er twee uur over hebben gedaan om alleen het terrein af te komen. Best wel frustrerend, maar: ongeluk, dus overmacht. Na wat research blijkt dit in het verleden vaker te zijn voorgekomen. Het bereiken en verlaten van het festivalterrein blijkt ieder jaar (al elf jaar dus) weer moeilijk. Er zijn geen andere wegen die naar het terrein leiden, maar kom op: met een beetje creativiteit kun je daar toch wel wat op bedenken? Misschien zijn extra pontjes over het water een idee voor het afvoeren van zoveel mensen?

 

Muntensysteem
Er wordt gepromoot dat al het plastic wat gebruikt wordt recyclebaar is. Dit geldt sowieso voor de plastic bekers, maar niet voor bijvoorbeeld de munten. Er zijn festivals die gebruik maken van een polsbandje die je kan opladen of waar je contactloos kan betalen met je pinpas. Scheelt een hele hoop plastic. Misschien een idee voor volgend jaar?

 

We ♥ duurzame festivals
Ik denk dat ik voor al mijn collega’s bij Beeton spreek als ik zeg dat wij dol zijn op duurzame festivals. Gelukkig zie je dat het een trend aan het worden is en steeds meer festivals rekening houden met het milieu, verspilling en de ecologische voetprint die ze achter laten. Voorbeelden van festivals in Nederland die duurzaamheid als een belangrijk onderdeel van hun beleid hebben gemaakt zijn:
• In To The Woods Festival
• DGTL
• Best Kept Secret Festival
• MadNes Festival
• Indian Summer Festival
• Welcome to the Village
• Paradigm Festival
• Into The Great Wide Open
• Mysteryland

 

Houdt jij rekening met hoe duurzaam het festival is bij het uitzoeken van een festival? Naar welk duurzaam festival ben jij geweest of heb je nog op de planning staan? Of ben jij naar Welcome to the Future geweest en zijn jou dingen opgevallen die nog duurzamer zouden kunnen?

 

♥ Anouk